opleidingsinstituut en coaching

Wat is HNLP?

Humanistische Neuro Linguïstische PsychologieHNLP staat voor Humanistische Neuro Linguïstische Psychologie en is afgeleid van NLP. Waar NLP meer aandacht besteed aan vaste protocolen, gaat HNLP over meer conversationele NLP met als uitgangspunt de psychologie van de mens. De individuele persoon staat centraal. De coach moet flexibel zijn en kan zich niet verschuilen achter allerlei modellen.

HNLP Practioner Opleiding van TRAINiNGE

In de (h) NLP practitioner opleiding van TRAINiNGE worden NLP en HNLP zo gecombineerd dat jij klassieke NLP leert en ook hoe je flexibel gebruik kunt maken van jouw opgedane kennis. 
Goed waarnemen is hierbij heel belangrijk. Waarnemingsvermogen en flexibiliteit horen bij elkaar. We besteden dan ook aandacht aan beide.

Humanistische Neuro Linguïstische Psychologie (HNLP) gaat er vanuit dat een mens meer is dan een rechte lijn van A naar B. Er wordt naar mensen gekeken met een blik waarin verandering normaal en natuurlijk is, sterker: het is gemakkelijker te veranderen dan hetzelfde te blijven. Wij zijn niet altijd blij met verandering, maar verandering is onvermijdelijk. wij, de wereld en onze omgeving wijzigen continu en daaraan kunnen we niet anders dan ons aanpassen.

Veel mensen voelen verwaring, spanning of onrust bij een aankomende verandering. En het is goed te bedenken dat verwarring nodig is voor ontwikkeling en groei. Het leren omgaan met verwarring is onderdeel van de opleiding, op die manier leer je omgaan met een constant veranderende omgeving.

Het ontstaan van HNLP

Het ontstaan van HNLP is te danken aan: John Overdurf en Julie Silverthorn. Als psychologen waren zij al vroeg geboeid door NLP.
Daarnaast wilden zij graag hun ervaringen kwijt en binnen NLP was dat toen niet mogelijk. Na het behalen van hun master trainerschap richtten zij HNLP op. Dit in navolging van de toen al bestaande, maar nog relatief jonge stroming van de humanistische psychologie.

Dat gedachten en taal elkaar beïnvloeden blijft als een paal boven water staan. Het Programmeren (de P uit NLP) dat ontstaan is ten tijde van de opkomst van programmeertalen in Silicon Valley, werd vervangen door Psychologie. Hierdoor konden John Overdurf en Julie Silverthorn ook hun ruime praktijkervaring onderbrengen. Humanistic Neuro Linguïstic Psychology werd toen een feit.
Bij beiden ging de liefde naast het geven van NLP en HNLP trainingen ook uit naar Milton Erickson (een bekende psychiater en hypnotherapeut) en het gebruik van trance. John is begaan met het vinden van nieuwe en effectieve interventies. Samen met Julie is hij begonnen om elke NLP techniek om te zetten in een conversatie. Daardoor nam de bruikbaarheid toe en konden de technieken ook in het dagelijkse leven op straat en in de koffiekamer worden toegepast. NLP 'leunt' daardoor meer richting taal en de vooronderstellingen die daarin zitten. Het coachen van werknemers en collega’s is dan geen oefening meer...het wordt een goed gesprek!

Wil jij een NLP of een HNLP-opleiding volgen? 

Heb je interesse? Neem persoonlijk contact op: info@traininge.nl of meld je aan/ neem een optie voor/op de (h) NLP Practitioneropleiding die TRAINiNGE verzorgt middels het inschrijfformulier.

Wil je eerst kennismaken met (h) NLP? Kom dan naar de gratis workshop.